Specialistični tečaj prve pomoči ZTS

Objavil epic dne

Taborniki iz Cerknega smo bili prisotni na tečaju za specialiste prve pomoči, ki je potekal od 12. do 14. januarja v Zapotoku nad Igom. Tečaja se je udeležil naš načelnik Blaž Makuc z namenom razširitve znanja na tem področju in osvojitve priznanja Zveze tabornikov Slovenije – Specialist prve pomoči.

Tečaj je bil razdeljen na dva dela, in sicer so nas že takoj po prihodu v Zapotok pričakala predavanja, ki so potekala v soboto dopoldne. Teme predavanj so zajemale različne položaje ponesrečenca, transport ponesrečenca, krvavitve in kompresijsko obvezo, klic 112 in organiziranost Regionalnih centrov za obveščanje (ReCO), prvi pregled ponesrečenca, temeljne postopke oživljanja (TPO), zlome kosti in imobilizacijo, opekline, nenadna bolezenska stanja (kap, infarkt, epilepsija, astma, anafilaktični šok, …), triažo, uporabo avtomatičnega defibrilatorja in ostalo. Drugi del tečaja pa je zajemal prikaz znanja v različnih situacijah, kjer smo v skupinskem delu pomagali ponesrečencem v resničnih scenarijih. Zvečer in preko dela noči nas je čakal najtežji del tečaja, in sicer ukrepanje v množičnih nezgodah, kjer smo spoznali, kaj sta kaos in panika ter kako ju kontrolirati.

Mentorji na tečaju so pripadniki enot Civilne zaščite in Rdečega križa za prvo pomoč, in imajo opravljen sedemdeseturni tečaj iz tega področja z vsakoletnimi obnovitvenimi tečaji. Poleg tega so že sodelovali na različnih vajah, tudi na največji v Ljubljanskih Stožicah aprila 2016, kjer je sodelovalo kar 1.680 ljudi.

Tečaj je bil zelo poučen in zanimiv.

 

 

       


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Avatar placeholder

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

RAJ Cerkno