POMOČ PO POLAVAH NA KOROŠKEM

Objavil Nika Poljanšek dne

Pred dvema tednoma je Slovenijo prizadelo zelo hudo neurje s poplavami po skoraj celotni državi. Zveza tabornikov Slovenije izraža sočutje z vsemi prizadetimi in se zahvaljuje vsem pristojnim službam za odziv in nesebično pomoč v stiski. Taborniki smo bili z odredbo poveljnika Civilne zaščite o aktivaciji z dne 9. 8. 2023 na državnem nivoju aktivirani za izvajanje intervencijskih ukrepov pri zaščiti, reševanju in pomoči. Poleg številnih aktivnosti v lokalnih skupnostih na različnih delih države,  smo med 9. in 15. avgustom taborniki delovali na dveh nivojih: kot vpoklicani za pomoč pri koordinaciji in organizaciji vseh prostovoljcev v Črni na Koroškem in kot koordinatorji odprave večje skupine taborniških prostovoljcev za pomoč pri odpravi posledic.

Taborniki smo po dogovoru z županjo Črne na Koroškem in občinskim štabom Civilne zaščite sprva vzpostavili sistem za koordinacijo prostovoljne pomoči v Črni na Koroškem, od 13. pa do 15.  avgusta pa smo bili usmerjeni v vzpostavitev enakih koordiniranih aktivnosti za vse prostovoljce, ki so pomagali odpravljati posledice poplav, tudi v občini Mežica. To pomeni, da smo taborniki skrbeli za logistiko prostovoljcev po terenu, usklajevali potrebe po pomoči in razporejali prostovoljce po deloviščih. 

Tako smo imeli taborniki na Koroškem vzpostavljena dva štaba, enega na Ravnah in enega v Črni na Koroškem, kjer je bila večina cerkljanski tabornikov zadolžena za koordinacijo vseh prostovoljcev. Član RAJ Cerkno je bil tudi del štaba CZ Črna. Uspešno smo sodelovali z lokalno organizacijo CZ, gasilci in občinsko upravo. V petek 11. 8. smo prvi cerkljanski taborniki v Črni vzpostavljali sistem za koordinacijo prostovoljcev. Cerkljanski in drugi taborniki iz Slovenije v Črni smo tako skrbeli za sprejem, razporejanje prostovoljk in prostovoljcev, za vodenje delovišč, identifikacijo novih delovišč, varnost in še marsikaj drugega.

V soboto je bilo tako zaprtih 30 delovišč (sortiranje odpadkov, čiščenje rečnih brežin in naplavin, čiščenje zasebnih domov – predvsem kleti, odnašanje mulja, pomoč pri spravilu sena, da so lahko domačini opravljali težja strojna dela …). Okrog 300 prostovoljcev je opravilo prek 2100 prostovoljskih ur. V nedeljo je bil pred nami še večji izziv, saj je okrog 400 prostovoljcev poskrbelo, da je bilo zaprtih kar 45 delovišč. Opravili so okrog 4000 prostovoljskih ur. V torek je bila prednostna naloga čiščenje ulic, kjer se je v celotni Črni presortiralo na kupe odpadkov, ki so bili nato odpeljanina deponijAo. Hkrati pa je bilo že do 10. ure identificiranih še preko 20 večjih delovišč in napovedanih prek 400 prostovoljcev.

Domačini so zelo lepo skrbeli za nas. Kljub temu, da ni hiše, ki ne bi bila poplavljena, so za naše prostovoljce pripravljali tople obroke (golaž, testenine, ričet, jota …). Pogostili so nas na še vedno blatnih dvoriščih in očiščenih mizah in klopeh ter pripovedovali neverjetne zgodbe o preživetju. Počutili smo se zelo domače, saj je tudi Črna sestavljena iz dveh ozkih dolin, ki se stekata skupaj, ujetih v hribe, kjer se nahajajo posamezni zaselki. Med naplavinami so naši taborniki našli tudi knjigo Franceta Bevka Domačija.

Vsekakor je bila pomoč na Koroškem za naše tabornike edinstvena izkušnja in zadovoljstvo, da lahko vsaj malo pomagamo pri odpravi posledic poplav.

Matevž Rijavec


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Avatar placeholder

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

RAJ Cerkno